Dieta po redukci submandibulární žlázy

Autor: MUDr. Radek Lhotský

Během operace krku, kterou provádím zpravidla technikou Deep plane, odstraňujeme různé součásti krku, které nám zvyšují jeho objem a tvoří podbradek. Kromě tuku způsobuje plnost podbradku také podčelistní žláza, která hypertrofuje a poklesává.

Jedná se o párový orgán na straně krku, produkuje sliny, může být příliš nízko na krku a prominovat pod kůží jakou boulička. Je možné je částečně zresekovat, tedy vyjmout, bez následků na funkci a díky tomu se dosáhne ostřejší kontury krku.

Po její redukci je důležité, abychom po dobu 2 týdnů dodržovali dietu. Tato dieta je nevýrazného charakteru, spíše vlhká, bez příměsí zvyšujících produkci slin a zahrnuje:

  • Neslané, neostré, nekyselé, ne suché jídlo.

Cokoliv příliš ochuceného může stimulovat žlázy k produkci slin během fáze hojení. Příliš velké množství slin může způsobit vznik tzv. sialomu nebo kolekce slin v oblasti krku.

Příklady diety:

  • čistá rýže
  • kuře
  • vajíčka
  • jogurt
  • míchané brambory
  • dušená zelenina

Příklady, čemu je třeba se vyhnout

  • pomerančová šťáva
  • kyselé bombóny
  • slané čipsy
  • kořeněná kuřecí křídla
  • alkohol
  • káva

Více o zákroku Deep plane necklift a Facelift se dočtete na uvedených odkazech.

 

KONZULTACE